Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN

El Museu de Ciències Naturals
de Granollers

El Museu de Ciències Naturals La Tela estrena ampliació

El nou museu de ciències ocupa dos edificis, un de nova planta i l'edifici antic anomenat la Tela, o casa Pius Anfres, una torre construïda l'any 1912 i que fou rehabilitada l'any 1986. Aquests edificis acullen els espais per a les exposicions i per a les activitats i pel treball intern del museu. El jardí que l'envolta acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca del Vallès Oriental. A part d'aquests equipaments el museu també gestiona l'Aula de Natura de can Cabanyes, a la Reserva Natural de can Cabanyes, i l'Estació Meteorològica de Granollers al Puig de les Forques.

La casa Pius Anfres o la Tela

La Tela, nom popular de la casa Pius Anfres, és una torre modernista construïda l'any 1912 obra de l'arquitecte J. Batlle Anfres. Era la casa dels propietaris de la fàbrica tèxtil que hi havia situada al darrera, per això li va quedar el nom de la Tela.

Aquesta fàbrica s'especialitzarà en el subministrament de material tèxtil per a l’exèrcit i començarà la fabricació de paracaigudes ja l'any 1934. Sampere de Paracaidas ha estat el nom comercial original que ha tingut aquesta empresa. Aquesta activitat es mantindrà fins al seu desmantellament i trasllat l'any 1999, ja sota el nom de CIMSA Ingenieria de Sistemas.

Quan l'edifici va ser restaurat l'any 1987 amb la finalitat d'adequar-lo com a seu del Museu de Ciències Naturals de Granollers-, el jardí va entrar a formar part del conjunt del Museu i va esdevenir l'escenari actiu d'una petita mostra de comunitats vegetals vallesanes, acompanyades per algunes de les roques més comunes i per alguns animals vius (nucli zoològic que es va tancar l'any 1998). Tot i que amb anterioritat al museu el jardí havia estat més gran del que és ara, i no hi havia el bloc de pisos adossat a una de les façanes de la Tela. Durant l'any 2013 s'ha restaurat tot el tancament original del jardí al qual s'ha incorporat un nou accés més còmode per al públic al costat del carrer de Francesc Macià.

L'edifici de la Tela va ser restaurat sota la direcció de l'arquitecte Josep Maria Botey l'any 1986, i s'ha refet la coberta original i s'ha instal·lat un ascensor durant els anys 2009-2010. De planta quadrada, i tres nivells: planta baixa i dues plantes; inclou dues aules taller per a les activitats escolars i de grups (a la planta baixa), i que també constitueixen part de l'exposició permanent com a gabinets de ciències naturals (encara en preparació). La biblioteca monotemàtica de ciències naturals, que inclou el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny (secció ciències) s'està habilitant en la primera planta de l'edifici. La segona planta està ocupada per les oficines i els despatxos de treball del personal del museu. La casa està rematada amb una torre que li dona el seu aspecte característic en el monòton paisatge urbà de Granollers.

Obres a la teulada de La Tela (galeria de fotos)

El nou edifici del Museu de Ciències Naturals de Granollers

L'any 2000 comença una gran transformació de l'entorn del museu amb el trasllat de CIMSA. L'enderrocament de la fàbrica, l'obertura del carrer Palaudàries i la urbanització de la part dels solars dedicada a habitatges va suposar l'oportunitat de l'ocupació per part del museu de l'àrea reservada a equipaments.

No és però fins al mes de febrer de l'any 2010 que no començaran les obres de construcció del nou museu. L'oficina d'arquitectura Ramon Sanabria ha estat l'encarregada del projecte del nou edifici. Sota la direcció de Ramon Sanabria i de Lídia Planas en el període 2010-2012 es van executar les obres. El finançament recau en dos terços a l'Ajuntament de Granollers i un terç repartit entre fons FEDER i el Ministeri d'Administracions Públiques.

L'edifici de planta rectangular ocupa l'espai entre el jardí del museu i la part nova del carrer Palaudàries amb la façana principal  cara als Jardins d'Antoni Jonch i Cuspinera. Edifici de línies clares i molt lluminós amb tres nivells als que accedim a partir d'un ampli espai de recepció. En planta baixa hi trobem la recepció amb els accessos a les altres plantes i al nostre jardí, la sala d'exposicions temporals i la sala de joc i lectura per als més petits. En el primer pis hi trobem les sales permanents, la principal de moment també per a exposicions temporals. “Descobreix els ratpenats” forma ja part del que ha de ser l'exposició permanent del museu, on s'explicaran totes les línies de treball que du a terme el museu. En aquesta planta també hi trobem el Planetari del museu per a les activitats d'astronomia i altres projeccions.

Sota la planta baixa el soterrani del museu s'il·lumina amb un pati interior i podem accedir a la Sala d'Actes, espai per a 110 persones. La resta d'aquest nivell correspon als diferents magatzems de les col·leccions del museu, al taller de recepció de materials i als espais d'instal·lacions de l'edifici. Aquests espais interns del museu poden visitar-se en les sessions de portes obertes que oferim el darrer dissabte de cada mes i el diumenge que el segueix, i que podeu demanar al personal de recepció que amb molt de gust us acompanyaran en la visita.

Construcció del nou edifici (galeria de fotos)

© 2017 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat