Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Àrea de recerca en quiròpters

Caixes niu

Introducció

Les caixes-niu per a ratpenats serveixen per oferir refugi a aquelles espècies que requereixen de forats en arbres per amagar-se, criar, aparellar-se, etc. A Catalunya la manca d’arbres madurs provoca una manca de forats i clivelles en arbres per la qual cosa molts ratpenats es veuen obligats a refugiar-se en esquerdes d’edificis. Entre les espècies que més necessiten dels arbres hi trobem la ratapinyada de bosc (Barbastellus barbastellus), la ratapinyada de bechsteinii (Myotis bechsteinii) i totes les del gènere Nyctalus.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers realitza seguiments de caixes niu col·locades arreu de Catalunya en espais naturals com: el PN dels Aiguamolls de l’Empordà, el PN del Montnegre i el Corredor i el PN del Delta de l’Ebre. Igualment col·labora en l’estudi i conservació dels ratpenats forestals de Catalunya dut a terme pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

Models de caixes

A l'hora de comprar o fabricar una caixa cal tenir en compte alguns conceptes essencials:

  • L’entrada ha de fer entre 1,2 i 1,5cm. i ha de ser en forma de fissura (Foto)
  • La caixa ha d’estar ben segellada de manera que no entri molta llum, aire o aigua.
  • Ha de presentar una superfície d’aterratge d’un mínim de 10cm.
  • La superfície d’aterratge i interior ha de ser rugosa (p. ex. fusta vella, gravat, etc.)
  • No ha de presentar productes químics o fortament olorosos (p. ex. pintura, vernissos, etc.)

Els models més casolans, de fusta o de suro, poden ser de varies mides i poden presentar compartiments interiors o no. La mida i el nombre de compartiments no afecta l’ocupació però quan més gran i mes compartiments més individus si poden refugiar. La vida d’aquestes caixes pot variar segons les condicions meteorològiques i la qualitat del material en que s’han fet, però la seva durada acostumar a ser d’entre 5 i 15 anys. Les caixes de formigó i fusta de la casa schwegler són de gran durada però més cares.

Col·locació de les caixes

Quan pengem una caixa sobretot cal tenir en compte:

  • Que estigui entre 3 i 5metres d’alçada.
  • Orientada de manera que li toqui el sol entre 5 i 7 hores al dia.
  • Amb l’entrada de la caixa lliure d’obstacles (p. ex. branques, heura, etc.)

És preferible col·locar més d’una caixa en un mateix lloc i amb diferents orientacions i respecte al suport tant poden penjar-se amb ganxos de branques d’arbres, com poden utilitzar-se claus d’alumini, però mai s’han de fer abraçadores al voltant dels arbres ja que els acabarien estrangulant. Les caixes també es poden col·locar clavades en edificis.

Per saber-ne més...

Logotip

Galeria d'imatges:

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat