Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp llisa septentrional (Coronella austriaca)

Colúbrids


Descripció

Com en el cas de l'altra serp del gènere Coronella, la serp llisa septentrional és ecològicament molt semblant però a diferència de l'espècie mediterrània, C. austriaca prefereix un clima humit i fred que es dóna a les muntanyes del sud d'Europa o les planes del nord. De fet ambdues espècies s'han originat a la Península Ibèrica i s'han expandit posteriorment més enllà dels Pirineus. Coronella austriaca és una serp que es mou lentament amagant-se sota les pedres, esta activa especialment al vespre o fins hi tot en nits càlides. És especialista en menjar-se altres rèptils, especialment sargantanes però també vidriols (Anguis fragilis) o petites serps, si be també s'ha detectat que pot menjar petits mamífers. Es tracta d'una espècie constrictora que combina la cerca activa i a l'aguait de les seves presses.

Una de les diferències ecològiques de l'espècie septentrional és que no pon ous, sinó que és vivípara, com a resultat de la seva adaptació a temperatures ambientals més baixes. Les còpules tenen lloc durant la primavera, la gestació pot durar entre 3 i 4 mesos i acaba amb el naixement de 2 i 16 cries, sent les femelles més grans, més fecundes. Una altra diferència és el seu caràcter, donat que és més agressiva que la seva congènere meridional, mossegant amb insistència quan és capturada. A Catalunya és una espècie més aviat escassa, si be en zones apropiades, amb força rocam, pot ser localment abundant. Les poblacions situades al sud, en els Ports de Tortosa, són molt escasses i vulnerables.

Característiques


MidaPot assolir fins a 75 cm de longitud total, però sovint no supera els 50 cm.
FormaPresenta unes característiques morfològiques similars a Coronella girondica i com en el cas d'aquesta espècie te les escates del cos petites i llisses conferint-l'hi un aspecte lluent. Es pot diferenciar de l'espècie meridional perquè la 3era i 4arta escates superior del llavi estan en contacte amb l'ull i a més presenta l'escata de la punta del musell molt més prominent. Sovint és una mica més robusta i gruixuda que C. girondica.
HàbitatEs troba íntimament associada a ambients rocallosos com tarteres, rocams o parets en zones obertes de prat o matollar i en marges de bosc humit i temperat com fagedes o bosc de ribera.
DistribucióEstà present en els Pirineus i alguns punts dels Prepirineus fins els 2.300 m d'altitud i en l'altiplà central dels Ports de Tortosa.

Mapa de distribució de Coronella austriaca (Serp llisa septentrional)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat