Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp llisa meridional (Coronella girondica)

Colúbrids


Descripció

És una espècie típicament mediterrània que ocupa ambients càlids amb abundància d'indrets pedregosos. Com l'altra espècie de serp llisa, passa sovint desapercebuda degut a la seva petita mida, els seus moviments lents, el fet de passar gran part del seu temps oculta sota les roques i pels seus costums parcialment nocturns. En general és una serp tranquil·la que rara vegada mossega quan és capturada. La seva estratègia de captura de les seves preses, gairebé exclusivament rèptils com sargantanes, és una barreja de cerca activa seguint rastres químics i caça per emboscada amagada sota pedres. Aquesta serp constrictora, aprofita el descens de temperatures del vespre que deixa menor temps de reacció a les sargantanes, normalment més ràpides per capturar-les. És una serp ovípara. Després de les còpules primaverals, les femelles efectuen una posta de 3 a 16 ous de petita mida. És difícil avaluar l'estat de conservació d'aquesta espècie donat els seus costums esquius. Malgrat que no sembla particularment abundant, presenta una distribució geogràfica àmplia, els seus hàbitats estan en general ben conservats i les seves presses són abundants.

Característiques


MidaExcepcionalment pot assolir fins a 75 cm de longitud total, però és una de les serps petites de la nostra fauna.
FormaEsvelta i delicada amb un cap petit i cilíndric. Es tracta d'una serp molt similar a l'espècie llisa septentrional (Coronella austriaca). Es possible diferenciar-la mirant amb atenció el cap perquè la 4arta i 5ena escates superiors del llavi estan en contacte amb l'ull i l'escata de la punta del musell no és tan prominent.
HàbitatEstrictament associada a ambients pedregosos en zones mediterrànies diverses com prats, rocams, marges de bosc o matollars.
DistribucióZones de muntanya mitjana i baixa en la Catalunya mediterrània.

Mapa de distribució de Coronella girondica (Serp llisa meridional)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat