Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis)

Colúbrids


Descripció

És una espècie originària del nord d'Àfrica, com la serp verda i està adaptada a temperatures altes i ambients fins hi tot encara més secs. En general és una espècie que es comporta de forma agressiva quan es troba encerclada, mossegant insistentment i pot donar cops amb la cua. És ràpida, àgil i bona trepadora de superfícies rocoses i verticals, fins hi tot de les artificials creades per l'home. Cerca les presses com rèptils, aus i petits mamífers, movent-se activament i amb l'ajut de la visió. Després de capturar-les seves presses amb la boca se les acostuma a empassar directament o per mitjà de constricció en funció de la seva mida. Els mascles produeixen esperma només durant la primavera quan copulen i són més de mitjana més grans que les femelles. Això és el resultats de la selecció sexual, donat que poden lluitar entre ells per les femelles, quan es troben a prop d'una.

Aquestes, que es reprodueixen gairebé sempre anualment, dipositen de 3 a 10 ous. Dóna la impressió que en determinats indrets, va esdevenint cada cop més freqüent, potser degut a l'increment global de les temperatures i a la seva tolerància a la humanització dels hàbitats. Tot i ser víctima d'atropellaments i la seva exposició a la mortalitat per causes humanes, no es troba actualment amenaçada.

Característiques


MidaPot assolir els 230 cm de longitud total de forma molt excepcional, no sobrepassant habitualment els 130 cm.
FormaCap comparativament gran amb boca i ulls grans. Presenta un anells d'escates al voltant de l'ull. Cos força prim, llarg i esvelt amb cua molt llarga.
HàbitatAmbients mediterranis secs i càlids associada a indrets oberts i pedregosos, evitant les zones bastant forestals. Pot viure en zones humanitzades.
DistribucióLes seves poblacions es troben en la façana litoral i prelitoral i a mesura que s'augmenta de latitud van esdevenint més escasses i es limiten a la costa mediterrània. Hi ha poblacions disperses i rares en alguns indrets del Prepirineu lleidatà.

Mapa de distribució de Hemorrhois hippocrepis (Serp de ferradura)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat