Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp verda (Malpolon monspessulanus)

Lampròfids


Descripció

La serp més gran de Catalunya és una espècie habitualment ràpida, agressiva i molt polivalent, capaç de nedar i de trepar amb facilitat, si be passa gran part del seu temps a terra o entre la vegetació. Si no pot fugir, bufa i proba de mossegar insistentment, intentant fuetejar amb la cua. Originària del nord  d'Àfrica, és una serp tot-terreny, força resistent que prefereix temperatures elevades, assolellant-se amb bastanta freqüència en llocs descoberts. Tot i ser verinosa, degut a l'escassa toxicitat del verí i un  sistema d'inoculació més pensat per matar presses que no pas per defensar-se, les seves mossegades no revesteixin de perill per l'home. És una espècie oportunista que s'alimenta de tota mena de mamífers, aus i rèptils, en funció de la seva mida i a la vegada és caçada per mamífers i rapinyaires. Fonamentalment es mou buscant activament les seves presses amb l'ajut de la seva excel·lent visió i de vegades aixeca un terç del cos per poder veure millor. Quan caça, les presses més grans són retingudes a la boca i atrapades per un anell del cos que la serp ha enroscat, per tal de subjectar-la prou temps per que el verí pugi actuar. Els mascles comencen a produir esperma a la primavera i no a la tardor de l'any anterior com en la majoria de les nostres serps. Mentre cerquen femelles, els mascles si es troben poden lluitar entre ells enroscant-se. Les femelles, normalment de mida més petita produeixen sovint una posta anual de 3 a 15 ous. Tot i l'augment de la superfície forestal és una espècie abundant especialment degut a la seva adaptació als ambients fortament humanitzats.

Característiques


MidaFins a 240 cm de longitud corporal, però habitualment no supera el metre i mig.
FormaCap gran, amb ulls comparativament grans situats sota una crestes supracil·liars i entre elles una depressió al centre del cap formada per una gran escata. El cos és llarg però alhora robust, amb una cua molt llarga. Les escates dorsals tenen un perfil lanceolat i una depressió allargada central.
HàbitatTota mena d'hàbitats mediterranis fins hi tot els fortament humanitzats però sempre amb poca cobertura forestal.
DistribucióHabita tota la Catalunya mediterrània.

Mapa de distribució de Malpolon monspessulanus (Serp verda)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat