Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp d'aigua (Natrix maura)

Colúbrids


Descripció

És una de les serps més comunes de Catalunya, típic habitant dels ecosistemes aquàtics i és originària del nord d'Àfrica. És completament inofensiva, fins al punt de no mossegar gairebé mai. A banda de la fugida, la seva principal estratègia defensiva consisteix en semblar un escurçó, amb l'ajut  de la seva coloració, però també eixamplant el cap i bufant, per tal d'imitar el comportament d'aquesta serp verinosa. És per aquesta raó que és també anomenada serp escurçonera. La serp d'aigua prefereix temperatures elevades a diferència de la seva congènere Natrix natrix, que és més terrestre i tolerant al fred. Òbviament és una excel·lent nedadora però de vegades pot ser trobada lluny de l'aigua i reptant sense problemes pel medi terrestre.

Habitualment diürna, la serp d'aigua pot estar activa fins hi tot per la nit, si l'aigua està prou calenta. S'alimenta sobretot de peixos i amfibis que captura esperant-los a l'aguait o cercant-los activament, mitjançant una mossegada ràpida. En el cas els amfibis i els invertebrats se'ls empassa directament, mentre que pel que fa las peixos els treu fora de l'aigua abans de fer-ho. Com en el cas de la majoria de serps presents al nostre territori, els mascles inicien la producció d'esperma durant la tardor i aquest no està madur fins la primavera, quan tenen lloc les còpules. Les femelles sovint es reprodueixen cada any efectuant una única posta de 2 a 27 ous.

En general, aquesta espècie no te problemes de conservació, si bé en alguns indrets com els Deltes de l'Ebre i el Llobregat, les seves poblacions han disminuït força probablement com a conseqüència de la pèrdua de qualitat de l'aigua, la presència d'espècies introduïdes o una gran pressió per depredació.

Característiques


MidaFins a 90 cm de longitud corporal.
FormaSerp habitualment esvelta a excepció dels individus de grans dimensions. El cap és petit i presenta tres escates rere l'ull. Escates dorsals amb una protuberància allargada situada en el seu centre, formant una petita carena.
HàbitatHàbitats mediterranis o humits associada a tota mena d'ambients aquàtics com rius, basses o embassament, si be ocasionalment pot trobar-se-la a terra i a bastanta distància de l'aigua.
DistribucióGairebé tota Catalunya a excepció de les zones més àrides de la Plana de Lleida i més elevades dels Pirineus.

Mapa de distribució de Natrix maura (Serp d'aigua)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat