Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Serp blanca (Rhinechis scalaris)

Colúbrids


Descripció

Aquesta serp és originària de la Península Ibèrica i és una de les més comunes a la Catalunya mediterrània. És doncs una espècie ben adaptada a la calor i la aridesa ambiental. Es tracta d'una serp bastant resistent i polivalent. Pot reptar a bastanta velocitat, trepar per la vegetació i els arbres o esmunyir-se pels forats i caus amb facilitat, buscant activament les seves presses. És agressiva, mossegant de forma insistent quan és capturada. Captura les seves presses mitjançant una mossegada ràpida i s'hi enrosca per matar-les per constricció, mercès al seu cos gruixut o be si són prou petites se les empassa directament. S'alimenta de petits mamífers, aus i rèptils, incloent-hi les seves cries i ous. La forma del musell, acabat en punta, facilita el seu moviment dins de les galeries i caus dels rosegadors. Com en moltes espècies mediterrànies els mascles inicien la producció de l'esperma a la tardor de l'any anterior, però no és fins la primavera que es produeixin còpules. Les femelles es reproduïxen un cop a l'any o cada dos anys dipositant una posta de 4 a 14 ous, que augmenta en nombre d'ous en relació a l'increment de la longitud del cos. Malgrat que es víctima freqüent de les carreteres i la persecució humana és una espècie encara força abundant.

Característiques


MidaFins a 180 cm de longitud total, però habitualment per sota dels 150 cm.
FormaAspecte general robust i gruixut amb un cap més aviat petit, ulls grans i musell acabat en punta, però no cap a dalt, sinó cap endavant.
HàbitatAmbients mediterranis de bosc, matollar, prat o rocams, però també conreu cerealista i de secà.
DistribucióLa totalitat de la Catalunya mediterrània, distribuint-se de forma més o menys uniforme.

Mapa de distribució de Rhinechis scalaris (Serp blanca)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat