Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Projecte SerpCat

Escurçó pirinenc (Vipera aspis)

Vipèrids


Descripció

Es tracta d'una espècie ecològicament molt similar a l'escurçó ibèric (Vipera latasti). Degut a que el seu origen biogeogràfic és a l'Europa meridional, està adaptada a un clima més fred que l'espècie ibèrica, amb la qual no acostuma a coincidir en la seva distribució geogràfica degut a la competència ecològica entre ambdues espècies. La còpula es primaveral, tot i que també ha estat observada a la tardor. Com en el cas de Vipera latasti, és també una espècie vivípara, gestant les femelles una camada cada dos o tres anys en funció de la quantitat de menjar ingerit. Després de tres o quatre mesos de gestació neixen de 3 a 11 cries. La dieta està formada fonamentalment per mamífers rosegadors i insectívors, complementada amb rèptils, que són caçats a l'aguait mitjançant una ràpida mossegada verinosa. Degut a la seva abundància i major distribució geogràfica és responsable de la major part dels enverinaments ofídics que hi ha a Catalunya, però en general bastant tranquil·la i d'entrada prefereix fugir. Les poblacions ibèriques presenten certes diferències morfològiques i genètiques, sent considerades una subespècie pròpia: Vipera aspis zinnekeri.

En general, l'escurçó pirinenc és una espècie abundant en gran part de la seva àrea de distribució geogràfica i es possible que a la Catalunya oriental estigui en expansió degut a l'augment de les masses forestals que permeten un ambient temperat i humit que l'hi agrada a aquesta espècie.

Característiques


MidaFins a 82 cm de longitud corporal.
FormaSimilar a Vipera latasti. Cap ample i triangular vist des de dalt, recobert de petites escates diferents de les del cos, ull amb nineta vertical i musell acabat en una punta cap amunt formada per 3-4 escates. Cos gruixut i robust amb cua curta. Escates dorsals amb una protuberància longitudinal en forma de carena.
HàbitatAmbients humits i temperats de muntanya mitjana i alta en zones rocalloses, forestals, matollars o prats.
DistribucióPirineus, Prepirineus i Catalunya oriental. Pot assolir els 2.400m d'altitud.

Mapa de distribució de Vipera aspis (Escurçó pirinenc)

© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat