VIII Trobada de Tècnics i Tècniques de Col·leccions de Ciències Naturals

  • 14 Febrer 2023
  • tipus: ACTIVITAT
  • ESPECIALITZAT
  • GRATUÏT
  • tarifa: GRATUÏTA
  • Museu de Ciències Naturals de Granollers
SESSIONS I RESERVES
Reserves externes
Carregant sessions, espera si us plau...

L'any 2013, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va impulsar una trobada de professionals dedicats a les col·leccions de ciències naturals. L'objectiu d'aquestes jornades era el de compartir coneixements, inquietuds i solucions que treballen en equipaments museístics i que tenen a càrrec seu col·leccions de geologia, paleontologia, botànica o zoologia.

Des d'aleshores s'han anat succeint diverses edicions d'aquesta trobada, que a partir d'ara compta amb el suport de la
Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya, com a estructura que integra els principals museus catalans especialitzats en aquesta temàtica.

El 2023 la VIII Trobada de Tècnics i Tècniques de Col·leccions de Ciències Naturals s'organitza des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, un museu monogràfic amb una llarga trajectòria en la recerca fonamentada en la recollida de dades amb la col·laboració de voluntariat. Justament aquesta vocació, que ha donat llum a importants aportacions i que ha posicionat el Museu de Ciències Naturals de Granollers al costat dels principals organismes internacionals de seguiment d'espècies de zoologia, és la base per al plantejament del tema que centra la Trobada que acollirà el 14 de febrer de 2023.

En concret, la VIII Trobada té l'objectiu de compartir experiències entorn de l'encaix de la recerca acadèmica en els museus de ciències naturals, presentant casos que permetin mostrar diferents estratègies possibles en l'àmbit jurídic, funcional o estructural. Es vol debatre sobre les dificultats i les problemàtiques a les quals han de fer front els museus a l'hora de dur a terme projectes de recerca, que és, cal recordar-ho, una de les seves funcions fonamentals. La trobada comptarà amb la participació del Dr. Lluís Rovira, Director de
CERCA (Centres de Recerca de Catalunya), que llegirà la comunicació principal.

Amb aquesta fita us convidem a compartir i a debatre les vostres experiències en aquest àmbit en la VIII Trobada de Tècnics i Tècniques de Ciències Naturals que tindrà lloc a Granollers, animant-vos a presentar-hi comunicacions.

Confiem que la Trobada reunirà un cop més els i les professionals de col·leccions de ciències naturals, i que novament serà una plataforma per avançar en la millora de la gestió que en fem.

 


 

 

Inscripcions i comunicacions

La inscripció és gratuïta i s'ha de realitzar omplint aquest formulari. Data límit: Dimarts 7 de febrer.

L’assistència presencial es confirmarà per rigorós ordre d’inscripció fins a omplir l’aforament de la sala.

Les comunicacions han de tenir una durada d’uns 20-30 minuts; si esteu interessats a presentar-ne una, podeu enviar el títol i una síntesi breu fins el diumenge 22 de gener de 2023 a comunicacio@mcng.cat TERMINI TANCAT

 

Visualització en STREAMING

La jornada també es podrà seguir en directe al nostre canal de YouTube. Aquesta opció només és vàlida per aquelles persones que encara no han formalitzat la seva inscripció.

Inscripcions per atendre l'esdeveniment en aquest format.

Enllaç de visualització

 

PROGRAMA

9.30 h. Rebuda dels participants i recollida de documentació.

Presentació de la Trobada 

10.00 h. Antoni Arrizabalaga, director del Museu de Ciències Naturals de Granollers; Carles Lalueza Fox, Director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i representant de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya; Sonia Blasco, Cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Dept. de Cultura, Generalitat de Catalunya.

Com s’encaixa la recerca acadèmica en els museus de ciències naturals?

10.20 h. Perquè el sistema CERCA necessita els museus de ciències naturals de Catalunya. Dr. Lluís Rovira, Director de CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

10.45 h. Pros i contres de fer recerca en un museu local: El cas del BiBio. Dr. Carles Flaquer, Coordinador del Grup de Recerca en Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio), Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Comunicacions

11.10 h.  La gestió i la recerca en una col·lecció paleontològica: ICP, un cas únic. Dr. Josep Maria Robles, Gestor de Col·leccions, Àrea de Treballs de Camp i Gestió de Col·leccions, Institut Català de Paleontologia Miquel Crussafont (ICP).

11.30 h.  Els fòssils, la matèria primera de la recerca paleontològica. Jordi Galindo, Cap de l’Àrea de Treballs de Camp i Gestió de Col·leccions, ICP.

11.50 h PAUSA CAFÈ

12.20 h.  Estudis de papallones: del col·leccionisme a la recerca puntera del CBMS. Dr. Andreu Ubach, Equip de Coordinació del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), Museu de Ciències Naturals de Granollers.

12.40 h.   De la recerca a la col·lecció i de la col·lecció a la recerca. La col·lecció de ciències naturals del Museu del Ter. Núria Sellarès i Oró, Tècnica de recerca i educació del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM); Marc Ordeix i Rigo, Coordinador del CERM, Museu del Ter.

13.00 h.   El balanç entre els experiments ben replicats i la viabilitat de la gestió de les mostres. Jorge Mederos, Assitència tècnica col·leccions, Dept. d’Artròpodes, Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).

13.20 h.  LIFE medCLIFFS: Un projecte europeu per la gestió integral de les espècies vegetals invasores a la Costa Brava. Neus Ibáñez, Conservadora de l’Herbari, Cap del Dept. de Col·leccions Científiques, Institut Botànic de Barcelona.

14.00 - 15.30 h. PAUSA DINAR

15.40 h.   La recerca acadèmica a l’Herbari de la Universitat de Barcelona. Dr. Josep Vicens Fandos, Recol·lector-Conservador de Botànica de la Facultat de Farmàcia i CCAA i del Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal, Universitat de Barcelona.

16.00h. Recuperació i estudi d’herbaris antics conservats en centres d'ensenyament públic, concertat i privat. Carles Burguera i Martín, Conservador de l'herbari, Jardí Botànic Marimurtra.

16.20 h.   La brioteca de l’institut Botànic de Barcelona: Exemplars de Catalunya i aplicacions en la conservació.  Alba Martín Hervas, Documentalista,  Institut Botànic de Barcelona.

16.40 - 17.00 h PAUSA

17.00 h.   Colecciones Biológicas Marinas: su importancia y valor. Una revisión de las Colecciones Biológicas Marinas en España. Dra. Elena Guerrero, Tècnica de la Col·lecció Biològica Marina de Referència, Institut de Ciències del Mar, ICM-CSIC.

17.20 h. La recerca a les col·leccions geològiques i paleontològiques del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Dr. Vicent Vicedo Vicedo, Conservador de Paleontologia i Dra. Yael Díaz Acha, Conservadora de Petrologia, Museu de Ciències  Naturals de Barcelona.

17.40 h.   Flora al·lòctona de la serralada dels Pirineus: Catalogació i anàlisi. Javier Martínez, Estudiant de biologia Universitat de Barcelona, Institut Botànic de Barcelona.

Cloenda

18.00 h.  Antoni Arrizabalaga, Director del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Visita guiada

18.20 h. Visita a l’exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Granollers: ‘Tu investigues!’.


La fotografia de la portada és d'Andreu Ubach.

 

 

 

AGENDA

Obert de dimarts a dissabte de 16 a 19 h i diumenges d'11 a 14 h.

Dilluns tancat al públic. Consulteu els festius tancats.

Benvinguts i benvingudes al MCNG

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!