02.11.2018 Notícies BiBIO - Ratpenats

Investigadors alerten que algunes caixes-refugi poden ser una trampa per ratpenats amb l’increment de temperatures degut al canvi climàtic

General

L’equip de recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha publicat un estudi a la revista científica Biological & Conservation on s’explica per què les onades de calor, cada com més freqüents, poden provocar mortalitat en ratpenats que estiguin criant en caixes. L’estudi indica que factors com la ubicació, model, color i orientació de les caixes incrementa significativament la temperatura que assoleixen les caixes, fins a arribar a més de 50 °C. Els investigadors aporten solucions en el canvi d’hàbits de col·locació de caixes i selecció de models. 

L’estudi ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Parc natural de Collserola, així com d’empreses privades: Caves Recaredo-Celler Credo, Celler Mas d’en Gil, Cementiri de Roques Blanques ALTIMA i Nous Calzada. 

El canvi climàtic es considera la major amenaça per a la biodiversitat del planeta. Les taxes actuals de desaparició d'espècies, han fet que els científics considerin que ja ens trobem a la sisena extinció massiva de la història de la Terra, motiu pel qual la conservació dels ratpenats és un element clau per a la conservació del nostre patrimoni natural.

Els ratpenats tenen un comportament nocturn i una clara dependència de la temperatura, essent altament sensibles als canvis de temperatura. Entre molts factors, s’ha demostrat que la reducció en la disponibilitat de refugis naturals està reduint la població de ratpenats arreu del món. A casa nostra, aquests animals tenen un important paper a l'ecosistema, ja que són bons indicadors de la salut del medi ambient i tenen la capacitat per controlar poblacions d'insectes nocturns. En conseqüència, les caixes de ratpenats han esdevingut una mesura molt popular per a la seva protecció, tant per científics com per naturalistes.

Tot i això, degut a les contínues onades de calor estivals, en certes regions, aquestes caixes de ratpenats poden actuar com a trampes ecològiques a causa dels increments sobtats de temperatures. Per tant, la manca de pautes per triar i col·locar les caixes, podrien posar en perill en última instància, la supervivència dels ratpenats. 

A l'hora de triar un model de caixa per ratpenats, doncs, cal tenir en compte les característiques del microclima on s'ha de col·locar, comptar amb l’assessorament d’un especialista i informar-se molt bé sobre on i com cal instal·lar-la. Per exemple, cal evitar la col·locació de caixes negres en regions altament insolades. En el marc d’aquest estudi el  Museu de Ciències Naturals de Granollers, en col·laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre, han provat un nou model de caixa-refugi per ratpenats, construït amb un 70% de restes de pellofa d’arròs i fibres vegetal, que és tèrmicament més estable i fresc que altres models.

ARXIU

Subscriu-te al Butlletí informatiu del Museu

Estigueu informats!