Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Área de investigación en pequeños mamíferos

Ampolles abandonades

Qui no ha trobat algun cop una ampolla abandonada en mig del bosc, fins i tot en els llocs més remots de la nostra geografia? El fet de trobar aquest tipus de deixalles ens fa pensar, d’una banda, en el caràcter incívic de molts conciutadans; d’altra banda, aquesta troballa ens ofereix, si tenim una mica de sort, la possibilitat de descobrir quines espècies de petits mamífers viuen en l’indret on s’ha trobat l’ampolla.

Els petits mamífers són curiosos per naturalesa, i acostumen a investigar qualsevol nou artefacte que troben al seu territori. Una ampolla buida representa un punt d’atracció per als petits mamífers, segurament per la olor que despren (sobretot els refrescs amb sucre), o pels insectes que acostuma a contenir. El fet és que mols petits mamífers entren a dins de l’ampolla i desprès no poden sortir, degut a la inclinació d’aquesta sobre el terreny. Si hi ha algún exemplar mort a l’interior, la descomposició del cadàver produeix annoxia que pot acabar ràpidament amb la vida del petit mamífer captiu.

La trista realitat és que moltes ampolles abandonades al camp contenen petits mamífers al seu interior, i en ocasions en elevat nombre. Així doncs, una ampolla de cervessa trobada a les Illes Medes contenia 42 petits mamífers. Les musaranyes, són molt més freqüents a les ampolles que els ratolins, segurament per que les seves capacitats locomotrius són més limitades. La cerca d’ampolles pot resultar un mètode accessori d’estudi de la fauna de petits mamífers d’un indret, i aquesta tècnica d’estudi és força popular a la Gran Bretanya.

Figura 1. Proporció entre musaranyes i ratolins a l’interior de les ampolles abandonades trobades a Catalunya i la Gran Bretanya

Col·labora

Si t’agrada sortir al camp, és segur que en un moment o altre has trobat una ampolla o llauna de refresc, abandonades. Abans de llençar-les als contenidors més propers, dona una ullada al seu interior. Si veus o sospites que poden contenir restes de petits mamífers, pots aprofitar per netejar-ne el contingut amb aigua i filtra-lo per veure si hi ha peces de l’esquelet d’un petit mamífer.

Si vols assessorament per analitzar o identificar el contingut posa’t en contacte amb nosaltres.

Per saber-ne més...

  • Torre, I., Bosch, M. & Arrizabalaga, A. (2003). Botellas abandonadas: trampas mortales para los micromamíferos. Quercus 214: 20-25.
  • Torre, I., Bosch, M. & Arrizabalaga, A. (1998). Botellas de uso doméstico como trampas selectivas para micromamíferos. Galemys 10:53 - 59.
© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat