Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Área de investigación en pequeños mamíferos

Petits mamífers del PN del Cadí Moixerò


© Ignasi Torre

Els objectius principals del nostre estudi han estat conèixer una mica més en profunditat quines són les espècies presents al parc, establir els seus requeriments ambientals, i conèixer la seva dinàmica poblacional. Al llarg dels anys 1997 i 1998 es van realitzar un total de sis campanyes de trampeig estacionals (primavera, estiu i tardor) a 21 parcel·les situades en un gradient altitudinal de 1000 m. Des d’ambients situats a la vall de la Cerdanya (Bellver, Riu) o al vessant sud del Cadí (Bagà) i a baixa altitud (1000-1200 m), fins a ambients subalpins (coll de Pal, Coma Oriola, Riu) situats a zones elevades (1500-2000 m).

Per tal de copsar la variabilitat d’ambients i condicions que s’associen a l’important gradient altitudinal, es van prospectar ambients fluvials (riu Segre, torrent de Bastanist, etc), pinedes de pi negre (denses i aclarides), avetoses, prats subalpins i de dall, i tarteres.

Durant aquests dos anys d’estudi s’han capturat 390 petits mamífers de 12 espècies diferents (4 insectívors, 7 rosegadors, 1 carnívor), i s’ha recollit evidències de la presència d’altres 3 espècies (observacions, rastres, etc.).

Un dels resultats més interessants d’aquest estudi ha estat el que les tarteres són l’hàbitat amb una major riquesa específica, un fet que es pot entendre atenent a l’efecte ecotò, doncs generalment les tarteres ocupen extensions reduïdes i limiten amb altres ambients (prats, boscs, etc.), i a que els grans blocs de roca representen un bon amagatall pels petits mamífers a manca d’altres elements dels paisatge (vegetació arbustiva).

Taula 1. Nombre d’espècies de petits mamífers capturades o observades al llarg del període d’estudi al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Gran part de les espècies han estat capturades

Per saber-ne més...

  • Torre, I. (2004). . Els petits mamífers del parc natural del Cadí-Moixeró. El picot negre 3: 12-15.
© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat