Aquesta web utiliza cookies tècniques, de personalització i anàlisi, pròpies i de tercers, per facilitar-li la navegació de forma anònima i analitzar estadístiques de l'ús de la web.
Considerem que, si continua navegant, n'accepta el seu ús. Obtenir més informació

CA | ES | EN
Área de investigación en pequeños mamíferos

Projecte Lirons


© Ignasi Torre

El liró gris (Glis glis) és un rosegador arborícola que es troba en tota mena de boscs caducifolis del sector nord de la Península Ibèrica. La seva presència s’acostuma a associar amb boscs madurs i ben conservats, on s’alimenta de fruits secs (fages, avellanes, etc.), i hiverna en cavitats naturals dels arbres o al terra. Les poblacions ibèriques es consideren quasi amenaçades, en part a causa de la baixa disponibilitat de cavitats naturals conseqüència de l’explotació intensa dels boscs fins mitjans del segle XX.

Al llarg de la primavera del 2003 es van disposar al Parc Natural del Montnegre-Corredor 46 caixes-niu de fusta especialment dissenyades per als petits mamífers arborícoles. L’objectiu era copsar l’estat de les poblacions d’aquesta espècie, de la que fins al moment es disposava de comptades citacions. En pocs mesos les caixes van ser ocupades per femelles que es van reproduir al seu interior, donant la possibilitat de realitzar un seguiment dels paràmetres biològics i demogràfics d’aquesta població, la més meridional de la peninsula Ibèrica.

A causa de l’èxit d’aquest projecte, hem començat el seguiment amb caixes-niu a altres espais naturals, com el Montseny i les Guilleries (amb el suport econòmic i logístic de la Diputació de Barcelona), i també s’han col·locat caixes-niu en boscos caducifolis d’Andorra, amb el suport econòmic i logístic del CENMA.

Per saber-ne més...

  • Camprodon, J., Torre, I., Salvanyà, J., Flaquer, C., Ribas, A. y Arrizabalaga, A. (2007). Ocupación y reproducción del lirón gris (Glis glis, Linnaeus 1766) en nidales artificiales en bosques caducifolios catalanes. Galemys 18 (NE): 129-138.
  • Ribas, A., A. Arrizabalaga, I. Torre, i C. Flaquer (2007). Dades sobre el seguiment del liró gris (Glis glis) al Montnegre. I Trobada d’Estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central, V Trobada d’Estudiosos del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona.
  • A. Arrizabalaga, A. Ribas, I. Torre (2008, inèdit). Seguiment de les poblacions de Liró Gris (Glis glis)a les caixes niu del Parc Natural del Montseny (2007). Diputació de Barcelona, 14 pàgs.
  • A. Arrizabalaga, A. Ribas, I. Torre (2008, inèdit). Seguiment de les poblacions de Liró Gris (Glis glis)a les caixes niu del Parc Natural del Montnegre i el Corredor (2007). Diputació de Barcelona, 14 pàgs.
© 2019 Museu de Ciències Naturals de Granollers "La Tela"
Palaudàries, 102. Jardins Antoni Jonch Cuspinera - 08402 Granollers
Tel.: 93 870 96 51 - m.granollers.cn@diba.cat